Bukan rahsia lagi bahawa kafein adalah pilihan yang popular di kalangan pekerja. Secawan kopi pada waktu pagi boleh membantu memulakan hari anda dan ramai orang bergantung pada kopi untuk membantu mereka melalui masa yang panjang di pejabat. Walaupun sesetengah orang mungkin melihat kopi sebagai cara mudah untuk kekal terjaga dan produktif, sebenarnya terdapat lebih banyak minuman popular ini daripada yang dilihat.
"Tempat Ketiga"
Pada tahun 1989, ahli sosiologi Ray Oldenburg mencipta istilah "tempat ketiga" dalam buku terobosannya, "The Great Good Place," yang meneroka idea tempat awam, sosial di luar rumah (tempat pertama) dan kerja (tempat kedua). Konsep tempat ketiga beliau melihat bagaimana tempat awam seperti kedai kopi, bar, salun rambut dan kedai buku berada di tengah-tengah masyarakat.
Syarikat telah mula menemui nilai untuk mencipta tempat ketiga di dalam pejabat - kafe dan ruang kasual di mana pekerja boleh menikmati kopi, teh atau bir semasa mereka berhubung dengan rakan sekerja dalam persekitaran yang santai dan tidak formal. Zon rehat di dalam tempat kerja ini berfungsi untuk memupuk kerjasama dan kreativiti.
Faedah Utama Membudayakan Budaya Kopi di Tempat Kerja
1. Meningkatkan kreativiti dan kemahiran menyelesaikan masalah
Dengan melepaskan diri daripada persekitaran kerja tradisional dan membenarkan orang ramai bersosial, budaya kopi boleh membantu mencetuskan idea baharu dan menggalakkan pekerja bekerja bersama dengan lebih berkesan.
2. Meningkatkan komunikasi di kalangan ahli pasukan
Sama ada anda bercadang idea baharu atau bekerjasama dalam projek, membina hubungan dengan rakan sekerja atau pasukan anda adalah penting untuk komunikasi yang berkesan. Budaya kopi boleh membantu menggalakkan komunikasi terbuka dengan menyediakan suasana yang santai untuk orang ramai berinteraksi antara satu sama lain.
3. Peningkatan motivasi dan semangat
Apabila pekerja merasakan mereka adalah sebahagian daripada komuniti, mereka lebih cenderung untuk terlibat dan bermotivasi di tempat kerja. Budaya kopi boleh membantu membina rasa setiakawan di kalangan rakan sekerja, yang boleh membawa kepada tahap produktiviti yang lebih tinggi.
4. Peningkatan pengekalan
Menurut tinjauan yang dilakukan oleh Nespresso:
- 65% pekerja mengharapkan kopi berkualiti tinggi di tempat kerja.
- 77% pekerja bersetuju bahawa rehat kopi pagi adalah penting.
- 92% pekerja ingin mempunyai ruang sosial (ruang kopi/makan tengah hari) di pejabat.
Kesimpulan
Dari segi sejarah, rehat kopi dilihat sebagai peluang untuk menangguhkan kerja yang tidak menyenangkan. Tetapi kini ia adalah peluang untuk menggalakkan kerja kolaboratif, membolehkan kakitangan menikmati minuman di kawasan komunal di mana mereka boleh berkongsi idea dengan rakan sekerja.
Mencari idea tentang cara anda boleh menyegarkan bilik rehat anda atau program kopi syarikat? Bercakap dengan pasukan di The Coffee Xperts hari ini dan jangan lupa untuk bertanya kepada kami tentang campuran kopi pejabat istimewa kami.